Traduceri

Ce înseamnă “bullying”?

O mulţime de tineri au o bună idee a ceea ce înseamnă bullying deoarece se confruntă cu el în fiecare zi! Bullying este atunci când cineva răneşte sau sperie pe cineva intenionat, iar persoana care este victimă se află în incapacitatea de a se apăra. În general intimidarea se repetă la infinit:
* Lovituri sau alte acte care pot răni fizic o persoană;
* Răspândirea de informaţii false/cu caracter negativ despre o persoană;
* Excluderea intenţionată a unora din anumite grupuri;
* Tachinarea unora într-un mod răutăcios;
* Convingerea unor anumite persoane pentru a ataca în grup pe altele;

Bullying se realizează şi pe cale electronică, cunoscut ca “cyber-bullying”. Se ţntamplă atunci când adolescenţii sau copiii necăjesc pe ceilalţi prin intermediul internetului, telefonului mobil sau alte surse tehnologice, astfel:
* Trimiţând sms-uri, e-mail-uri sau mesage instant (Ymessenger, Skype, MSN etc) cu caracter maliţios;
* Postând imagini sau comentarii răutăcioase despre alţii pe blog-uri, site-uri etc;
* Folosind id-ul altora pentru a răspândi zvonuri, minciuni despre alţii;

De ce copiii rănesc pe altii?
Sunt o mulţime de motive pentru care copiii fac rău celorlalţi, fie ocazional sau foarte des. Îţi sună familiar măcar una dintre acestea ? :
* Fiindcă îi văd pe alţii făcând acest lucru;
* Fiindcă este ceea ce trebuie să faci pentru a face parte din grupul “potrivit”;
* Deoarece mă face să mă simt mai puternic, mai deştept, mai bun decât persoana pe care o rănesc;
* Deoarece este cea mai bună metodă pentru a evita ca alţii “să se ia de mine”;

Oricare ar fi motivul, intimidarea celorlalţi este un subiect pe care nu ar trebui să-l tratăm superficial. Fie că ne-am confruntat cu situaţia de victimă sau de agresor. Fie că am fost noi, au fost prieteni, cunoscuţi. Nu contează. Trebuie recunoscute efectele pe care acest gen de agresiune îl are pe termen lung.

Efecte
Dacă ai auzit vreodată comentarii de genul “Nu e nimic deosebit! Se întamplă tot timpul!” să ştii că nu eşti singurul. Majoritatea oamenilor nu iau în serios ideea de “bullying” decât în situaţiile în care sunt confruntaţi cu poveşti/situaţii deosebite.

* Se întamplă mai des decât ai putea crede!
Studii efectuate arată că între 15-25% din studenţii din SUA sunt agresaţi cu o oarecare regularitate, în timp ce 15-20% afirmă că sunt agresori. (Melton et al, 1988; Nansel et al, 2001)
* Poate distruge viitorul unui copil!
Adolescenţii care îi agresează pe ceilalţi sunt mult mai predispuşi la renunţarea şcolii, decât ceilalţi. De asemenea sunt mult mai predispuşi la a deveni fumători, dependenţi de droguri, de a se încăiera în luptele dintre găşti. (Nansel et al, 2003; Olweus, 1993)
* Unele victime sunt atât de speriate încât renunţă la şcoală!
Peste 160 000 de studenţi din SUA preferă să stea acasă decât să se ducă la cursuri de teama devenirii ţintei altora. (Pollack, 1998)
* Poate conduce la mari probleme pe termen lung!
Copiii care agresează pe alţii sunt implicaţi mai des în luptele de stradă, vandalizarea proprietailor private, ori alt fel de infraciuni, renunţând la şcoală. 60% din baieţii ce au fost în perioada gimnaziului ori liceului agresori au până în 24 de ani şi cel puin o condamnare penală. (Olweus, 1993)

Eşti cumva victimă?

Aşadar eşti o victimă a agresiunilor celorlalţi, nu? Cred că te simţi groaznic. Dar nu contează cât de rău te simţi uneori din această cauză, ar trebui să ştii că nu eşti singur. Acesta-i adevărul. Sunt o mulţime de copii în această lume care se confruntă cu această situaţie zilnic; şi chiar dacă uneori te simţi singur, sunt o mulţime de feluri prin care tu şi ceilalţi puteţi opri genul acesta de violenţă.

Sfaturi:

* Întotdeauna să vorbeşti cu un adult.
Poate uneori este greu să vorbeşti cu un adult despre acestea, dar ei te pot ajuta să stopezi intimidările. Vorbeşte cu o persoană adultă în care ai încredere: părinţi, profesori, vecini, consilierul psihologic. Dacă ai vorbit până acum cu un adult şi acesta nu a luat nicio măsură, vorbeşte cu un altul. Iar dacă i-e teamă sau ruşine să vorbeşti despre acestea cu un matur, atunci vorbeşte cu cineva apropiat, frate, soră, văr/vară, prieten. Având pe cineva care să te susţină te poate face să te simţi mai bine, mai puţin speriat.
* Rămâi întotdeauna în grup.
Copiii-agresori îi aleg adesea pe aceia care sunt în genere singuri. Este mult mai uşor pentru ei să-şi manifeste “forţa” în faţa unora ca aceştia. Dacă îţi petreci o mare parte a timpului în compania altora, devii o “ţintă” mai puţin accesibilă, iar în cazul în care ai de-a face cu o asemenea situaţie, vei avea persoane care să te susţină, care să te apere.
* Dacă este un locur sigur, încearcă să faci faţă persoanei care te intimidează. Asta nu înseamnă însă că trebuie să ripostezi prin luptă sau prin a-i plăti cu acceaşi monedă. Pur şi simplu spune-i celui care te agresează că nu îţi place ceea ce faci şi că trebuie să înceteze. Încearcă să rămâi calm şi să vorbeşti cu acesta. Cei care agresează sunt mai mult interesaţi să observe că îi pot răni şi că îi pot întrista pe ceilali. Dacă îi este teamă să vorbeşti de unul singur cu cel care te răneşte, roagă pe cineva să îţi fie alături. Cel mai adesea agresorul este predispus să asculte ceea ce ai de spus atunci când nu eşti singur, decât să te intimideze. Şi dacă nu poţi, atunci pleacă, mergi mai departe. E OK! Dar fii sigur că vorbeşti cu un adult!
* Daca eşti victima a unei forme de cyber-bullying nu încerca să răspunzi. Atunci când încerci să ripostezi, există posibilitatea să agravezi situaţia. Vorbeşte cu cineva de încredere despre acestea şi încearcă dacă este posibil să primeşti mesaje doar de la persoanele pe care le cunoşti. Încearcă să printezi sau să salvezi e-mail-urile neplăcute pe care le primeşti pentru a le arăta unui adult.
* Înscrie-te în diferite cluburi ori participă la activităţi pentru a cunoaşte alţi copii. Uneori înscrierea în cluburi sau practicarea activitailor care îţi plac îţi pot fi de folos. Gândeşte-te la înscrierea într-o echipă sportivă sau la un curs de artă de exemplu. Vei întâlni copii ce împărtăşesc aceleaşi pasiuni şi îţi poţi face prieteni!

Ce să nu faci dacă eşti o victimă.
NU:
* … gândi că totul se intamplă din vina ta. NU este! Nimeni nu merită să fie rănit.
* … contraataca fizic sau verbal peroana care te agresează. Acestea nu te vor ajuta în niciun fel, şi cel mai probabil vei ajunge într-o mare problemă. Pe deasupra ar trebui să dovedeşti că eşti mult mai bun decât cel care te agresează.
* … trebuie să păstrezi totul pentru tine crezând că pur şi simplu se va termina de una singura. E normal că vrei să ignori pe cel care te agresează şi să speri că va înceta, ori că cel care îţi face rău îşi va găsi o altă victimă. Adesea violenţa aratată de unii nu se va opri fără intervenţia directă a unui adult sau a altor copii. Aşa că nu uita să spui atunci când eşti victima unui act de bullying!
* … renunţa la şcoală ori la cluburile pe care în mod normal le frecventezi doar de teama de a fi rănit. Absenţa de la şcoala ori din locurile care îţi plac nu este modul de a te proteja. Ai dreptul să fi acolo!
* … gândi că eşti un pârâcios dacă îi spui unui adult ceea ce ţi se întâmpla. Faptul că spui NU are nimic de-a face cu acela că pârăşti.
* … te automutila! Nu te răni. Unii copii care sunt victime ale bullying-ului cad într-o stare de tristeţe şi de depresie, ajungând în situaţia în care se automutilează deoarece cred că nu este nimic altceva ce ei pot face. Însă acesta nu este răspunsul. Caută ajutorul în cei apropiaţi ţie şi spune-le ce simţi şi ceea ce ţi se întamplă.

Eşti martor al bullying-ului?

Aşadar nu eşti nici victimă a bullying-ului şi nici agresor. Însă se întâmplă altora şi tu îi poţi ajuta! Pentru a stopa bullying-ul fiecare trebuie să lase de la sine şi să se implice. Şi deşi ţi-ar fi usor sa ramai indiferent ori simplu spectator ori sa ignori, gandeste-te ca fiecare are nevoie din când în când de puţin ajutor. Încearcă să te pui în situaţia celui care suferă. Cum te-ai simţi?

Aici sunt câteva sugestii:
* Spune-i unui adult ceea ce ai văzut. Mulţi copii sunt mult prea speriai pentru a vorbi cu un adult despre ceea ce li se intamplă, temându-se că cei care îi agresează vor afla şi situaţia s-ar putea înrăutăţi. Chiar dacă pare puţin cam înspăimântător să vorbeşti cu un matur despre ceea ce vezi, să ştii că este calea corectă. Vorbeşte cu un profesor, cu părini, cu asistenta şcolii ori cu consilierul psihologic. Dacă ţi-e puţină teamă poţi cere unui prieten să te însoţească. Fi sigur să spui exact ceea ce ai văzut.
* Oferă sprijinul celui care este afectat de bullying. Uneori cel mai bun lucru pe care îl poi face pentru o persoană care este victima bullying-ului este acela de a-i fi aproape şi de a-i fi prieten. Încearcă să mergi cu el/ea acasă, să vorbeşti în timpul şcolii şi nu numai, să-l incluzi în activitaţi sociale sau şcolare sau doar să petreci timp cu el/ea pentru a putea înţelege prin ceea ce trece. Poate ţi se par a fi lucruri fără prea mare valoare, dar pentru cel care este o victimă a bullying-ului este o modalitate de a vedea şi de a crede că nu este singur ăi că este important pentru cineva.
* Opune-te persoanei care îi intimidează pe alii. Dacă poţi spune-i că ceea ce face este greşit li fără amuzament. Dacă reuşeşti, încearcă să obţii susţinerea şi din partea altor amici.

Eşti cel care îi agresează pe alţii?

Dacă eşti agresiv cu alţii, trebuie să recunoaştem un lucru. Rănirea altora nu are nimic cool. Însă pentru a recunoate că eşti un agresor este nevoie de curaj. Dar nu este suficient. Trebuie şi să încetezi să-i mai răneşti pe ceilalţi. Aceasta este direcţia corectă!

Iată nişte sfaturi pentru a înceta să faci rău celorlaţi şi a învăţa să-i respeci aproapele:
* Gândeşte-te la acţiunile tale şi la modul în care îi afectează pe ceilalţi. Dacă ai senzaţia că glumind pe seama numelor celorlalţi, rănind sau vorbind urât este amuzant înseamnă că ai uitat cum este să fi la rândul tău o victimă. Necăjirile, loviturile, excluderea celorlaţi dintr-un grup – toate acestea rănesc. Toţi am suferit la un moment dat şi ştim cum se simte – îngrozitor!
Aşadar, atunci când ai tendinţa să faci rău cuiva încearcă să te pui în pielea lui, să te gândeşti la cum se simt şi pur şi simplu să nu faci ceea ce ai dorit; să te opreşti.
* Vorbeşte cu un adult. Faptul că îi răneşti sau îi jigneşti pe alţii nu ar trebui să fie motive ca tu să te simţi bine. Dacă asta e ceea ce simţi ori dacă nu ştii sigur de ce faci toate acestea atunci vorbeste cu un adult despre acestea. Cu toate că poate crezi că nu te va inţelege ori te va băga în alte probleme, un matur te poate ajuta. Încearcă să vorbeşti cu un părinte, cu consilierul educativ sau cu consilierul psihologic care îţi poate fi de mare ajutor în a înţelege de ce faci lucrurile astfel şi cum le poţi rezolva.
Sursa:
http://stopbullyingnow.hrsa.gov/index.asp
http://stopbullyingnow.hrsa.gov/index.asp?area=main
http://en.wikipedia.org/wiki/Bullying

Boeru Alice, VÎrlan Georgiana, Niţă Claudia, Găitănaru Alexandra, Dragomir Alina, Lazăr Ionuţ
Clasa a VIII-a B, Şcoala „Alexandru Vlahuţă”, Focşani

Toate şcolile au fost nevoite să ia atitudine şi un rol activ anul acesta în Săptămâna antybulling. Începând de luni 19 până vineri 23 noiembrie săptămâna se va baza pe agresivitatea în funcţie de rasă, credinţă sau cultura si intimidarea cibernetică.

Geraldine Loughran discuta despre importanţa „Săptămânii antibullying” acum fiind al 3lea an:
„Studiul Departamentului de Educaţie din 2007 arată că bullyiingul se manifestă de la naţionalitate, culoarea pielii până la religie şi trebuie luată atitudine în privinţa acestui lucru.Am considerat că „Săptămâna antibullying” este un mod de a susine concepia şcolilor despre cum sărbătoresc diversitatea şi în acelaşi timp abordarea corespunzătoare a bullyingului referitor la rasă, credinţă, şi cultură”.
„Studiul a dezvăluit deasemenea că intimidarea cibernetică este o formă relativ rară de bullying care li se întâmplă copiilor sau persoanelor tinere în comparaţie cu alte forme ale bullyingului, oricum nu au fost făcute studii aprofundate asupra acestui fenomen. Am vrut să avertizăm asupra acestei posibile forme de agresivitate.”
„Intimidarea în şcoli poate avea urmări serioase pentru copii, ducând la subestimare, depresii, reducerea meselor zilnice.Sperăm că şcolile vor folosi această săptămână ca un stimul pentru a lua măsuri de a preveni şi rezolva această problemă”
NIABF vor oferi de asemenea un număr limitat de ateliere trimise direct în şcoli de către Echipa de Teatru, din 19-30 noiembrie 2007. Prin participarea copiilor au ca obiectiv să pună la încercare percepţiile acestora asupra altor persoane şi vor aminti probleme ca discrriminarea sau rasismul. Childline( un membru al NIABF) vor oferi aleliere care au ca scop furnizarea informaţiilor elementare despre folosirea în siguranţă a tehnologiilor şi tehnici de a ameliora incidentele bullyingului cibernetic.
Îcântată de campanie, Philomena McDermott,
vicepreşedinte al NIABF zice:
„Săptămâna antibullying este o oportunitate excelentă de a aminti şcolilor de politica lor antibullying şi aceasta în practica. Participarea copiiilor şi a tinerilor este esenţială pentru a asigura efectul strategiilor antibullying.Trebuie să amintim tuturor să lucreze împreunaă şi să promoveze mesajul că, comportamentul agresiv este inacceptabil.”
Sursa:
http://www.selb.org/news/news2007/antibully/antibullying.htm

Diana Coroi, Andreea Bogdan, Andreea Marin şi Mihai Bostan, cls a VIII-a B, Şcoala „Alexandru Vlahuţă” din Focşani

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

5 răspunsuri to “Traduceri”

RSS Feed for Biblioteca de cartier Comments RSS Feed

CAND ERAM LA GRADINITA ERA SA MA CALCE UN OM CU MASINA.LA O DISTANTA DE 3CM NU M-A CALCAT.OMUL S-A DAT JOS DIN MASINA SI A INCEPUT SA MA INJURE.A RAMAS TRAUMATIZATA. AM INCEPUT SA PLANG SI AM FUGIT ACASA.CHIAR SI ACUM LA SCOALA BAIETII DAU IN FETE SI LE INJURA SI ZIC DE PARINTII LOR.SI MIE MI S-A INTAMPLAT DAR EU AM ZIS:„IMI CER SCZ,NU CRED CA EU SAU PARINTII MEI TE-AM JICNIT CU CEVA ASA CA LASA-MA TE ROG IN PACE”!IN CAZUL IN CARE TOT MA NEGAJESTE A DUC LA DOMNUL DIRIGINTE SI II SPUN SITUATIA.LUMEA ACUM E FOARTE REA SI TE-AR VINDE PENTRU 2 LEI.TREBUIE SA AVETI GRIJA CU CINE VA IMPRIETENITI PT CA VA POATE INFLUENTA NEGATIV.

Violenta in scoala romaneasca de astazi este o realitate. Fenomenul bullying nu lipseste din nici una. Este o prioritate a ameliora situatia educationala a elevilor nostri.

nu stiu de ce imi apare mereu si se blocheaza calculatorul??/

bibliotecafocsani.wordpress.com is terrific. There’s often all the appropriate info at the suggestions of my fingers. Thank you and maintain up the superior work!

Pentru protejarea copiilor ar trebui ca parintii sa se implice mai mult si sa fie mai activi la sedintele cu parintii si sa ceara parintilor „copiilor problema” sa ia masuri. In cazul in care nu se poate face nimic cel mai bine este sa mutati copilul la alta scoala.


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: